Brillman Optik sedan 1959

På Brillman har vi egen verkstad där vi slipar alla glas. När glasen kommer till oss från leverantörerna har de rätt styrka men är helt runda. Vårt jobb är att formslipa och montera dem i bågarna. Alla på Brillman kan slipmaskinen så enklare inslip kan vem som helst göra. Om det är en vanlig båge med ”ram” runt glaset är det inga konstigheter.

När det kommer till s.k. garnityr däremot är det knepigare. Ett garnityr är en båge där man vanligtvis behöver borra i glaset och montera fast med skruv och mutter eller med speciella plastbussningar. Framför allt är det bågar från Silhouette och Lindberg som har speciella konstruktioner. Hos oss är det Henrik eller Roger som får sköta specialjobben.

Inslipning steg-för-steg

Först kontrollerar vi att glasen stämmer. Till det använder vi en vertometer som mäter av styrkorna.

 

Med en scanner läser vi av bågens form.

 

Efter det matar vi in alla data som behövs för att centrera glasen så att det optiska centrat hamnar på rätt plats.

 

Här har vi blockat glaset med en blockkudde och tejp så det fixeras stadigt i slipmaskinen.

 

      

Nu är det dags att trycka på knappen och köra. Det är förstås viktigt att ställa in rätt storlek på glaset så det inte blir för litet och sitter löst i bågen. Maskinen avslutar med en kantslipning så att glaset inte får en vass kant.

 

      

Slutligen monterar vi glasen i bågen. Antingen i en plastbåge som man värmer lätt före montering eller i en metallbåge som skruvas ihop med en liten skruv. Ibland sitter glaset fast med en tunn nylontråd som får löpa i en smalt spår i glasets kant. Då är ett presentsnöre enda verktyget som behövs.

Slutligen, när monteringen är klar kontrollerar vi allting en gång till. Sedan är det dags att meddela kunden att glasögonen är klara.

Glasögon på en timma

Vi har ett komplett glaslager med styrkor från +4.00 till -4.00, även med cylinder för astigmatism upp till -2.00 dioptrier. Det gör att vi kan fixa nya glasögon medan du väntar. Lagerglasen är högbrytande med index 1.6 och har antireflexbehandling med både UV- och repskydd. Dessutom har vi ett glaslager i samma styrkeomfång för dig som inte vill ha antireflexbehandling. De här glasen har index 1.5 – inte lika tunna och lätta glas alltså.

Gäller det svårare konstruktioner är det bra om du bokar en tid för inslip så vi säkert att rätt personal på plats.

Reparationer och justeringar

Om bågarna klämmer, åker ner på näsan eller sitter snett är det bara att komma in till oss. Alla i butiken kan justera bågar. Precis som med inslipning av glas finns det undantag om det är speciella konstruktioner. I vissa fall behöver vi behålla dina bågar en stund eller till nästa dag om det är en svår justering.

När det kommer till reparationer gör vi inte de mest avancerade lagningarna i vår verkstad utan vi skickar in dem Glasögonteknik i Hjo. De kan löda, limma, borra, nita och till och med laga skalmar som gått sönder. Du hittar länken till deras hemsida här: http://glasogonteknik.se/

Vi utför själva reparationer som t ex byta reservdelar, polera upp bågar som blivit matta och tråkiga och cellreparationer, dvs limning bågar genom kemisk svets. Dessutom kan vi slipa in nya glas i gamla bågar och flytta över gamla glas i nya bågar.