Brillman Optik sedan 1959

OLIKA TYPER AV LINSER

Vi har linser på lager i butiken – endagslinser, 14-dagarslinser och månadslinser i de vanligaste styrkorna. Många av våra kunder har valt att teckna ett autogiro där man löpande betalar samma belopp varje månad. Där ingår linser, undersökning och eventuella linsvätskor. Vi brukar rekommendera en linskontroll om året. Akutkontroll kostar inget extra om du är autogirokund hos oss. Dessutom får du 10% rabatt på glasögon och solglasögon.

Endagslinser

Precis som det låter är 1-dagslinser kontaktlinser som man bara använder en dag. Det är det mest hygienska och säkraste alternativet. Numera finns ett stort utbud för nästan alla synfel och i olika material. Det finns för närsynthet, översynthet, toriska (för astigmatism/brytningsfel) och multifokala för dig som behöver olika styrkor för långt och nära håll.

Månadslinser

Månadslinser finns för i princip alla synfel. En del sorter är framtagna för att användas dygnet runt. Det finns till och med siliconlinser som är godkända att använda 30 dygn i sträck. Problemet med linser som används i 30 dagar, oavsett om man tar ur dem varje kväll och rengör dem eller om de sitter i ögonen hela tiden, är att de med tiden får beläggningar. Det ger sämre komfort och syregenomsläpplighet och kan leda till att man utvecklar allergier. Gör därför regelbundna kontroller så du är säker på att det inte blir problem i framtiden.

14 – dagars/Månadslinser

Johnson & Johnson har kontaktlinser som man byter varannan vecka. Om man använder linserna dygnet runt byter man efter en vecka. Det är ett bra alternativ om man vill använda linserna längre tid än en dag men där månadslinser inte känns bra pga av de beläggningar som bildas under en månad. Här finns ett brett utbud på styrkor för alla synfel och behov, för brytningsfel och även progressiva.

Progressiva linser

Tycker du att det börjar bli anstängande att se på nära håll med dina linser? Har du kanske börjat smyga på dig ett par läsglasögon utanpå linserna när du ska läsa liten text? Det är en helt naturlig ålderförändring och beror på att linsen inne i ögat börjat stelna och inte längre klarar att ändra fokus från långt till nära håll. Då kan progressiva linser, eller multifokala som vi säger, vara lösningen. De är vanligtvis konstruerade med ringar i olika styrkor där varannan ring har rätt styrka för långt håll och varannan för nära. Multifokala linser finns som månadslinser, 14-dagars och 1-dagslinser och t.o.m som stabila linser.

Medicinska linser

Vid tex keratokonus, extremt torra ögon eller efter hornhinnetransplantat krävs speciallinser. Vi använder oss då av sclerala linser som är större än vanliga linser. De är tillverkade i ett hårt material och vilar på ögonvitan så det bildas ett utrymme med tårvätska under linsen. Det går även att justera kraftig astigmastism med dessa linser.

Myopikontroll – Linser som bromsar närsynthet

MySight är 1-dagslinser från Coopervision som är framtagna för att bromsa utvecklingen av närsynthet hos barn. Närsynthet är ett ökande problem i världen då det kan leda till synnedsättande förändringar på ögonen i förlängningen. Därför är det mycket vunnet med att bromsa utvecklingen på ett tidigt stadium.