Brillman Optik sedan 1959

Fredsgatan Optik erbjuder polariserade solglasögon

Vad är polariserade glas?

Polaroid är ett filter i solglasen som filtrerar bort störande reflexer från en blank yta, tex vattenytan eller en fönsterruta. Det gör att du får ett bättre kontrastseende och du ser igenom blanka ytor vilket är en stor fördel tex när du fiskar eller är ute med båt på sjön.

HUR KAN POLARISERADE SOLGLASÖGON HJÄLPA MIG ATT SE BÄTTRE?

Bländande ljus från genomskinliga eller våta ytor är inte bara störande och distraherande, det kan också påverka ditt seende. Exempel på när polariserande solglasögon kan hjälpa dig att se bättre:

  • Allmän känslighet mot ljus. Den som är känslig mot starkt ljus kommer att ha mycket nytta av dessa glas och det UV-skydd som de ger (om glasen har fullt UV-skydd).
  • Om du gärna fiskar, ror båt eller utövar andra vattensporter, så kommer polariserande sportsolglasögon hjälpa dig att se bättre under vattenytan. Det kan vara användbart när du vill fiska upp en riktig bjässe, eller om det är ett hinder under ytan som eventuellt kan vara farligt för din båt eller kanot.
  • Bilkörning. När vi kör bil så störs vi ofta av bländande solljus som reflekteras från våta vägar, vindrutor och motorhuvar.
  • Snösporter. I kombination med de traditionella rosa eller gula skidglasögonen kan polarisationsfilter minska det störande starka solljuset som reflekteras i snön. Tänk på att alltid prata med din optiker innan du köper polariserande skidglasögon eller använder dem när du åker skidor, eftersom de kan påverka din kontrastuppfattning.
  • Efter operation. Under ett par månader efter en ögonoperation (till exempel en starroperation) kan du känna att dina ögon är mer ljuskänsliga. Polariserande glasögon kan göra ditt seende mer bekvämt och göra att du ser kontraster bättre.

 

Kan polariserande glas vara negativt?

Digitala skärmar har polaroidfilter vilket gör att när du tittar på en skärm med polariserande glasögon uppfattas skärmen som mörkare. Två polaroidfilter mot varandra kan släcka ut ljuset helt. Det kan vara bra att tänka på om du är ute på sjön där polariserande glas är perfekt för att ta bort reflexer från vattnet. Då kan det bli svårare att läsa det digitala sjökortet.

Polariserande solglasögon hos Fredsgatan Optik

För dig som vill ha riktigt bra kvalitet på dina polariserande solglasögon kan vi på Fredsgatan Optik i Göteborg erbjuda Maui Jim och RayBan. Du kan läsa mer om deras sol- och sportglasögon här och här.