Brillman Optik sedan 1959

Vad är terminalglasögon?

Terminalglasögon är glasögon som är anpassade efter ditt arbetsavstånd till bildskärmen. Enligt arbetsmiljölagen (AFS1998:5) har du som anställd och arbetar mer än en timma om dagen vid bildskärm rätt att få synundersökning och terminalglasögon av din arbetsgivare. Terminalglasögon är alltså glasögon utprovade efter din arbetssituation och där dina privata glasögon inte räcker till. Det är viktigt att använda rätt typ av glasögon vid bildskärm för att få en bra ergonomi.

NÄR ÄR DET DAGS ATT SKAFFA TERMINALGLASÖGON?

Vilka symptom ska man vara uppmärksam på? Vissa besvär kopplade till ögonen kan vara ganska diffusa. Det kan vara t ex ont i nacken och huvudvärk. Många upplever också trötthet, svidande ögon och svårt att behålla koncentrationen. Det tydligaste tecknet är förstås om det är svårt att se skarpt på bildskärmen.

Olika typer av glas

Det finns flera olika typer av terminalglasögon. De enklaste glasen har samma styrka i hela glaset, precis som läsglasögon men med styrkan anpassad efter bildskärmsavståndet. Progressiva terminalglasögon har en starkare läsdel för att du ska kunna läsa på ett kortare avstånd än bildskärmsavståndet. Man skiljer på rumsprogressiva och närprogressiva terminalglasögon. Med de rumsprogressiva glasen kan du se ut i rummet, du ser skärmen och har en läsdel längst ner. Närprogressiva glas har en större zon för bildskärmen och en läsdel men du ser inte på längre avstånd med dem.

Antireflexbehandling

Vi på Fredsgatan Optik rekommenderar alltid en behandling som tar bort reflexer i glasytan. Många arbetar i miljöer med stark belysning och många ljuskällor. Därför är det viktigt att eliminera blänk i glasen på dina terminalglasögon. Vissa antireflexbehandlingar har också blåljusfilter som filtrerar bort det blå, kortvågiga ljuset.

Avtal för terminalglasögon

Fredsgatan Optik har genom Synologen avtal med flera företag gällande terminalglasögon, däribland Västra Götalandsregionen, Göteborgs stad och Försvarsmakten. För att beställa terminalglasögon behöver du en rekvisition från dina arbetsgivare. Det är viktigt att du mäter vilka avstånd du har från ögonen till bildskärmen och tangentbordet.

Boka tid för utprovning av terminalglasögon hos oss på Fredsgatan i Göteborg

Vi välkomnar dig till Fredsgatan Optik i Göteborg där du får professionell hjälp med att hitta rätt terminalglasögon. Boka enkelt en tid för synundersökning nedan.