Brillman Optik sedan 1959

Blue light-glasögon hos Fredsgatan Optik

Vad är blått ljus och hur fungerar blåljusfilter?

Redan i april 2020 visade forskningen att människor i alla åldrar världen över tillbringade alltmer tid framför digitala enheter. Dessutom tillbringar vi mer tid hemma, inomhus i byggnader som ofta är utrustade med lysdioder som också utstrålar blått ljus. Så förutom att vi utsätts för blått ljus från solen exponeras de flesta av oss också alltmer för artificiellt blått ljus. En del av det ljus som solen utstrålar ligger i det blå spektrat och dessutom utstrålar nästan alla moderna digitala enheter och LED-ljuskällor blått ljus.

Varför behövs blue light-glasögon?

Till skillnad från UV-strålning tränger blått ljus in i ögat och för kraftig exponering kan leda till ansträngda ögon och till att man ser suddigt. För mycket ljus inom de ultravioletta och blå-violetta banden kan i värsta fall leda till smärtsamma inflammationer i bindehinnan och hornhinnan eller orsaka skador på ögats lins, tex i form av grå starr och framför allt på näthinnan.

Blått ljus påverkar också kroppens dygnsrytm och förmågan att producera melatonin, vilket innebär att blått ljus kan påverka sömnen negativt. Blåljusstrålning från ljuskällor eller skärmar kan ge irriterade eller trötta ögon hos vissa. Blue light-glasögon (blåljus-glasögon) kan blockera den del av blåljusets spektrum som upplevs störande och ger ett skarpare seende.

Positiva effekter av blue light-glasögon

Att använda blue light-glasögon ger framförallt bättre komfort och ökad kontrast. Blåljusfilter filtrerar bort oönskat ljus. Många upplever att det är bekvämt att filtrera bort en del av det blå ljuset om man sitter länge vid en skärm.

Blåljusfilter från Zeiss

Zeiss har utvecklat ett helt nytt blåljusfilter, ZEISS BlueGuard. Till skillnad från tidigare blåljusfilter som låg på glasytan har ZEISS BlueGuard blåljusblockerande egenskaper integrerat i glasmaterialet. Det ger fullt UV-skydd och blockerar 40% av det besvärande blåljuset. På glasen ligger en vanlig antireflexbehandling vilket gör att du slipper de störande blå-violetta reflexerna i glasytan som annars är vanliga i blåljusfilter.

Boka undersökning för glasögon hos Fredsgatan Optik i Göteborg

Vi välkomnar dig till vår butik i Göteborg där du får professionell hjälp med att hitta rätt blue light-glasögon. Välkommen att kontakta oss eller besök vår butik så hjälper vi dig.