Brillman Optik sedan 1959

Progressiva glasögon

Vi börjar synundersökningen med ett förberedande förtest i en s.k. autorefraktor. Den visar ungefärliga styrkor av ditt eventuella synfel. Det går inte att göra glasögon efter det resultatet utan en noggrann kompletterande synundersökning måste göras av optiker. Vid den här undersökningen kan vi också mäta ditt ögontryck.

Vad menas med progressiva glasögon?

Progressiva glasögon har flera styrkor i glaset så att du slipper byta mellan olika typer av glasögon för att se på långt håll, mellanavstånd och nära håll. I den övre delen ser du på långt håll och sedan sker en steglös övergång ner till läsdelen i den nedre delen av glaset.

Är det verkligen skillnad på olika progressiva glas?

Ja, det är skillnad på glas och glas. Många undrar, med all rätt, hur det kan skilja så mycket i pris mellan olika progressiva glas. Ett enklare och billigare progressivt glas har ett mer begränsat synfält både på avstånd och nära håll. Det blir också mer störningar i glasets periferi som uppfattas som oskärpa. Med avancerad, modern teknologi kan man idag tillverka progressiva glas som anpassas individuellt efter styrkorna, bågens form och hur den sitter på bäraren. Resultatet blir en finare optik med bättre avbildning vilket reducerar det oskarpa området i periferin. Läsdelen blir betydligt bredare och synfältet på långt håll breddas också. Moderna progressiva glas är mer flexibla med en mjukare övergång mellan de olika zonerna. Det gör att glasen är lättare att vänja sig vid. Moderna progressiva glas går att tillverka i tunna, lätta material och de har en tålig ytbehandling som skyddar mot repor, UV-strålning och tar bort reflexer i glasen.

 

Progressiva glas från Zeiss

Fredsgatan Optiks progressiva glas kommer från Zeiss. Vårt breda urval av progressiva glas gör att vi kan tillverka ett par progressiva glasögon som är helt optimerade för just dina synbehov och dessutom är av oöverträffat hög kvalitet. Avancerad datorteknik används för att mäta synförmågan och passa in glasen i bågen. Avståndsområdena på nära håll, mellanavstånd och långt håll förenas i ett glas med jämna övergångar. Glasen är skräddarsydda för just din ansiktsform, din livsstil, ditt jobb och dina synvanor.

 

Hur lång tid tar det att vänja sig vid progressiva glasögon?

Eftersom progressiva glasögon är lite mer komplexa kan de kräva en invänjningsperiod. Hjärnan och ögonen behöver vänja sig vid övergången mellan de olika styrkorna i glaset och man kan uppleva en form av gungeffekt innan man vant sig. Det bästa sättet att vänja sig är att använda dem så mycket som möjligt. Efter 1-2 veckor har de flesta vant sig, för en del kan det ta lite längre tid. Om du fortfarande inte vant dig efter ett par veckor med dina progressiva glasögon bör du komma in till oss så vi får kontrollera att allting stämmer. Många gånger kan det räcka med en justering av bågen.

 

Kan alla ha progressiva glasögon?

 Progressiva glasögon är den bästa lösningen för de allra flesta men det finns undantag. Har du tex någon form av skelning kan det vara svårt att få det att fungera. Personer som lider av svår yrsel bör också undvika progressiva glasögon. Sedan finns det ett fåtal som helt enkelt inte kan vänja sig.

Boka synundersökning

Du bokar enkelt tid för synundersökning i vår webtidbok här nedan: