Brillman Optik sedan 1959

På senare tid har det pratats mycket om nyttan av blåljusfilter för den som sitter mycket framför skärm. Är det verkligen skadligt för ögonen att sitta helt oskyddad och stirra på en skärm som strålar ut kortvågigt, blått ljus? I butiken får vi ofta frågan om det är just filterglas som är terminalglasögon. Därför tänker jag nu försöka reda ut skillnaden och nyttan.

Terminalglasögon

Om du behöver särskild styrka i dina glasögon för att se bra på din skärm på ett visst arbetsavstånd, då behöver du terminalglasögon. Framför allt gäller dig som är 40+ och börjar få lite ”gammelsyn”.  Även yngre personer kan behöva särskilda glasögon för närarbete. Generellt kan man säga att de flesta progressiva glas och läsglasögon provas ut för att fungera på ett läsavstånd på 40 cm. Många som arbetar vid terminal har ett arbetsavstånd på 55 – 70 cm och då blir läsglasögonen för starka, som på bilden här:

 

Med progressiva glas får man ofta sämre ergonomi eftersom närdelen är för lågt placerad. Dessutom är läsdelen anpassad för fel avstånd. Då är det läge att satsa på ett par terminalglasögon – för vem orkar sitta så här en hel dag?

Enkelslipade terminalglas

Det finns olika typer av arbetsanpassade glas. Har du tex ett och samma avstånd till skärm, tangentbord och manuskript? Ja, då fungerar det utmärkt med att par enkelslipade glas anpassade för ditt specifika arbetsavstånd.  Med andra ord, ett par läsglasögon gjorda för ett lite längre avstånd än 40 cm.

Närprogressiva glas

På Brillman rekommenderar vi ofta rums- eller närprogressiva glas från Zeiss, s.k. Officelens. De här glasen går att få i flera olika utföranden så vi kan anpassa dem precis efter dina behov. Du behöver kanske se några meter ut i rummet om du tex sitter i en reception eller håller presentation i ett konferensrum. Eller har du kanske ett kortare avstånd om du arbetar med något smått och pilligt samtidigt som du behöver se längre bort i rummet när du tittar upp? På så vis kan vi anpassa glasen efter dina avstånd.

   

Företagsavtal

Genom Synologen har vi avtal med flera företag, myndigheter och organisationer. Det gäller bl a Saab, Benify, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och Försvarsmakten. Innan du kommer till oss för undersökning är det viktigt att du mäter dina arbetsavstånd (från öga till skärm och tangentbord). Dessutom behöver du en ifylld rekvisition från din arbetsgivare.

Blåljusfilter

Ja, så var det då frågan om blåljusfilter. Är ljuset från skärmen och LED-lampor skadligt för våra ögon? Det finns gott om påståenden om att blått ljus kan ge ögonskador som grå starr och förändringar på gula fläcken.

Vad säger vetenskapen?

För det första har det blå ljuset den positiva egenskapen att det hjälper oss att hålla vår dygnsrytm. Morgonljus och dagsljus hjälper oss att vara pigga och vakna. För att kunna somna gott på kvällen bör du därför undvika det blå ljuset från telefonen och läsplattan ett par timmar innan du lägger dig. Dagsljus är också viktigt för att vår syn ska utvecklas normalt. Att antalet närsynta människor ökar i världen beror till stor del på att människor numera vistas för lite utomhus i dagsljus. En viktig detalj i sammanhanget är att mängden blått ljus från dataskärmar och telefoner är betydligt mindre än det blåa ljuset i vanligt dagsljus. Således skulle det vara skadligare för våra ögon att vara ute i dagsljus än att sitta vid en skärm.

Positiva effekter av färgade filter

Att använda olika typer av färgade filter har framför allt den effekten att det ger bättre komfort och ökad kontrast. Färgfilter och komfortfilter filtrerar bort oönskat ljus. Det kan göra stor nytta vid tex vissa ögonsjukdomar, migrän eller besvär av long covid. Om du har svårt att köra bil i mörker kan du vara hjälpt av ljust gula s.k. night covers. Du kan läsa mer om färgilter och dess effekter hos Multilens. Många upplever helt enkelt att det är bekvämt att filtrera bort en del av det blå ljuset om man sitter länge vid skärmen.

Alltså…

Sammanfattningsvis kan man säga att terminalglasögon fr a handlar om rätt styrka i de glasögon du använder vid datorn. Blåljusfilter är ett komfortfilter som tar bort en del av det blå ljuset som många upplever som ansträngande. Dessa filter brukar också ha en särskild ytbehandling som reflekterar bort det blå ljuset. En kombination av rätt styrka, komfortfilter och rätt  ytbehandling är såklart det allra bästa.