Brillman Optik sedan 1959

Blogg

Lindberg eyewear

Ett märke som förtjänar lite extra uppmärksamhet är Lindberg. Bågarna har funnits hos Brillman sedan hösten -20 och vi undrar i efterhand varför vi inte tog in dem tidigare.
Otroligt lätta, fina bågar i titan med oändliga valmöjligheter.

   

Kollektioner

Lindberg har ca 15 olika kollektioner. På Brillman finns kollektionen N.O.W, bågar med front i ett ultralätt kompositmaterial i transparenta färger och skalmar i titan.

Dessutom har vi förstås kollektionen RIM vilket är den klassiska Lindbergkollektionen med bågar gjorda av titantråd.

      

Nu väntar vi med spänning på den nya kollektionen Thintanium. Även dessa bågar är gjorda i tunn titan och man kan färglägga randen runt glaset i över 20 olika färger.

I Lindbergs övriga kollektioner kan man hitta bågar i flera olika material som tex buffelhorn, guld och platina. Det finns även bågar med diamanter och andra ädelstenar för den som är sugen på att glittra.

Om företaget

Lindberg Optik började som en optisk butik i Århus, Danmark 1969. När ägaren Poul-Jørn Lindberg själv behövde glasögon 10 år senare tyckte han att alla bågar var för tunga och besvärliga att ha på sig. Han tog saken i egna händer och slog sig ihop med arkitekten Hans Dissing. Tillsammans skapade de kollektionen AIR titantium, världens första utbud av bågar i titan. Kollektionen var då helt unik med bågar utan vare sig lödningar, skruvar eller muttrar. Företaget Lindberg Optic Design höll till i lägenheten ovanför butiken och här tillverkades alla bågar för hand.

Detta är bara början på Lindbergs framgångssaga och redan efter ett par år kunde företaget titulera sig ”dansk hovleverantör”. Genom åren har Lindberg mottagit flera prestigefulla priser runt om i världen, inte bara för utsökt design utan också för sina tekniska innovationer. Inte nog med detta, för några år sedan blev Poul-Jørn Lindberg dubbad till Riddare av ordern Dannebrog. Med andra ord, Lindberg är inte vilket företag som helst.

Du bestämmer

Alla bågar från Lindberg tillverkas på beställning. Företaget har inget lager och du som kund har stora valmöjligheter när det kommer till färg och form. Ingen ”take-it-or-leave-it-design” vilket känns fantastiskt med tanke på hållbarhet. Varje båge är anpassad efter kundens speciella önskemål, skräddarsydda och individuellt numrerade.

     

Välkommen in, kläm och känn på Lindbergs titanbågar och beställ sedan färg och form efter eget tycke och smak!

 

Terminalglasögon och blåljusfilter – vi reder ut begreppen

På senare tid har det pratats mycket om nyttan av blåljusfilter för den som sitter mycket framför skärm. Är det verkligen skadligt för ögonen att sitta helt oskyddad och stirra på en skärm som strålar ut kortvågigt, blått ljus? I butiken får vi ofta frågan om det är just filterglas som är terminalglasögon. Därför tänker jag nu försöka reda ut skillnaden och nyttan.

Terminalglasögon

Om du behöver särskild styrka i dina glasögon för att se bra på din skärm på ett visst arbetsavstånd, då behöver du terminalglasögon. Framför allt gäller dig som är 40+ och börjar få lite ”gammelsyn”.  Även yngre personer kan behöva särskilda glasögon för närarbete. Generellt kan man säga att de flesta progressiva glas och läsglasögon provas ut för att fungera på ett läsavstånd på 40 cm. Många som arbetar vid terminal har ett arbetsavstånd på 55 – 70 cm och då blir läsglasögonen för starka, som på bilden här:

 

Med progressiva glas får man ofta sämre ergonomi eftersom närdelen är för lågt placerad. Dessutom är läsdelen anpassad för fel avstånd. Då är det läge att satsa på ett par terminalglasögon – för vem orkar sitta så här en hel dag?

Enkelslipade terminalglas

Det finns olika typer av arbetsanpassade glas. Har du tex ett och samma avstånd till skärm, tangentbord och manuskript? Ja, då fungerar det utmärkt med att par enkelslipade glas anpassade för ditt specifika arbetsavstånd.  Med andra ord, ett par läsglasögon gjorda för ett lite längre avstånd än 40 cm.

Närprogressiva glas

På Brillman rekommenderar vi ofta rums- eller närprogressiva glas från Zeiss, s.k. Officelens. De här glasen går att få i flera olika utföranden så vi kan anpassa dem precis efter dina behov. Du behöver kanske se några meter ut i rummet om du tex sitter i en reception eller håller presentation i ett konferensrum. Eller har du kanske ett kortare avstånd om du arbetar med något smått och pilligt samtidigt som du behöver se längre bort i rummet när du tittar upp? På så vis kan vi anpassa glasen efter dina avstånd.

   

Företagsavtal

Genom Synologen har vi avtal med flera företag, myndigheter och organisationer. Det gäller bl a Saab, Benify, Göteborgs stad, Västra Götalandsregionen och Försvarsmakten. Innan du kommer till oss för undersökning är det viktigt att du mäter dina arbetsavstånd (från öga till skärm och tangentbord). Dessutom behöver du en ifylld rekvisition från din arbetsgivare.

Blåljusfilter

Ja, så var det då frågan om blåljusfilter. Är ljuset från skärmen och LED-lampor skadligt för våra ögon? Det finns gott om påståenden om att blått ljus kan ge ögonskador som grå starr och förändringar på gula fläcken.

Vad säger vetenskapen?

För det första har det blå ljuset den positiva egenskapen att det hjälper oss att hålla vår dygnsrytm. Morgonljus och dagsljus hjälper oss att vara pigga och vakna. För att kunna somna gott på kvällen bör du därför undvika det blå ljuset från telefonen och läsplattan ett par timmar innan du lägger dig. Dagsljus är också viktigt för att vår syn ska utvecklas normalt. Att antalet närsynta människor ökar i världen beror till stor del på att människor numera vistas för lite utomhus i dagsljus. En viktig detalj i sammanhanget är att mängden blått ljus från dataskärmar och telefoner är betydligt mindre än det blåa ljuset i vanligt dagsljus. Således skulle det vara skadligare för våra ögon att vara ute i dagsljus än att sitta vid en skärm.

Positiva effekter av färgade filter

Att använda olika typer av färgade filter har framför allt den effekten att det ger bättre komfort och ökad kontrast. Färgfilter och komfortfilter filtrerar bort oönskat ljus. Det kan göra stor nytta vid tex vissa ögonsjukdomar, migrän eller besvär av long covid. Om du har svårt att köra bil i mörker kan du vara hjälpt av ljust gula s.k. night covers. Du kan läsa mer om färgilter och dess effekter hos Multilens. Många upplever helt enkelt att det är bekvämt att filtrera bort en del av det blå ljuset om man sitter länge vid skärmen.

Alltså…

Sammanfattningsvis kan man säga att terminalglasögon fr a handlar om rätt styrka i de glasögon du använder vid datorn. Blåljusfilter är ett komfortfilter som tar bort en del av det blå ljuset som många upplever som ansträngande. Dessa filter brukar också ha en särskild ytbehandling som reflekterar bort det blå ljuset. En kombination av rätt styrka, komfortfilter och rätt  ytbehandling är såklart det allra bästa.