Brillman Optik sedan 1959

Ray-Ban solglasögon och bågar

… since 1937. Ja, det är faktiskt sant. Redan 1929 kontaktades Bausch & Lomb, som var en New York-baserad tillverkare av medicinsk utrustning, av överste John A. Macready från flygvapnet i USA. Macready hade under flygning reagerat på det solljus han utsattes för. Han ville att Bausch & Lomb skulle utveckla solglasögon för flygning som skulle minska distraktionen för piloter som orsakades av himlens intensiva blå och vita nyanser. Arbetet resulterade i de s.k. anti-glarelinserna som filtrerade ljus i vissa våglängder. Namnet Ray-Ban härleds från glasens förmåga att blockera UV-strålning och infraröda ljusstrålar, direkt översatt ”strålningsförbud”.

1937 sattes Ray-Bans linser i en metallbåge och den ikoniska pilotmodellen patenterades som Ray-Ban Aviator.

1999 förvärvades Ray-Ban av det italienska företaget Luxottica Group.

Under åren har Ray-Ban kommit med en hel uppsjö nya modeller och vissa har till och med hunnit återuppstå på nytt efter några år i glömska.

2021 lanserade Ray-Ban en modell av smarta glasögon, Ray-Ban Stories, som de utvecklat i samarbete med Facebook Reality Labs. Smartglasögonen låter bäraren ta foton och video ur ett förstapersonsläge och går även att använda för ljudmedia och ljudsamtal. Ray-Ban Stories är inledningsvis tillgängliga i USA, Australien, Kanada, Irland, Italien och Storbritannien. När de kommer till Sverige är ännu okänt.

RAY-BANS IKONISKA MODELLER

Låt oss presentera några av Ray-Bans kända, legendariska modeller:

 

  • Aviator – dessa pilotsolglasögon tillhör en av Ray-Bans mest ikoniska stilar och designades redan år 1937 åt USA:s militärer för att skydda dem mot solens strålar. Sedan dess har denna amerikanska stilhjälte blivit en tidlös klassiker som är lika populär idag som den var när Ray-Ban grundades. Alla Ray-Bans klassiska solglasögon Aviator har flera linser att välja mellan, inklusive polariserande linser för förbättrad klarhet och kontrast. Det finns flera modeller i Aviator-kollektionen bl.a. Classic, Shooter, Outdoorsman, Caravan och Cockpit
  • Wayfarer – Denna ikoniska stil tillhör Ray-Bans mest populära solglasögon och fick kultstatus bland kändisar när den först lanserades år 1952.
  • Clubmaster är inspirerad av 1960-talets alternativkultur och symboliserar intellektuell coolhet med off-beat-båge och distinkt linsform.
  • Round, Ray-Bans runda legendariska solglasögon, som har burits av banbrytande skapare över hela världen har funnits sedan 1989.

Ray-Ban solglasögon hos Fredsgatan Optik

Hos oss på Fredsgatan Optik i Göteborg kan du hitta alla de kända, klassiska modellerna av Ray-Bans solglasögon samt bågar. Välkommen in för utprovning på Fredsgatan 10 i centrala Göteborg.